maandag 10 december 2012

Elearning: de concurrentie komt eraan!

Elearning wordt steeds hipper. Elektronische leeromgevingen zijn er al een hele tijd maar worden tot dusver -wat positieve uitzonderingen daargelaten- hooguit gebruikt als digitale boekenkast annex doorgeefluik van lesmateriaal. Langzaam maar zeker komt daar verandering in. Niet alleen omdat  steeds duidelijker wordt hoe elearning effectief kan worden ingezet. Zie onder andere Simons, Stiles maar ook Kennisnet en JISC. Het idee van 'flipping the classroom' neemt inmiddels ook een hoge vlucht (al is elearning daarbij helemaal niet noodzakelijk).

De noodzaak om er daadwerkelijk iets mee te doen, wordt steeds duidelijker. Krimpregio's, docententekort en financiƫle overwegingen spelen daarbij een rol. Daar kan een nieuw aspect aan worden toegevoegd: Elearning als concurrentiefactor. MIT en Harvard zijn twee Amerikaanse top-universiteiten die het initiatief genomen hebben tot EDx: les krijgen van de wereldtop. De cursussen bestaan uit lesmateriaal (dictaten of boeken), een college, bestaande uit stukjes video van 8 tot 12 minuten. Verder (vooral doe-hetzelf) opdrachten en examens!


 (bron)

Er zijn initiatieven die hier wel wat op lijken, al gaan die (veel) minder ver. Zo gaat komend jaar de Universiteit van Nederland van start. Een variant is de Wereld Leert Door van Matthijs van Nieuwkerk. Daarin interviewt hij dagelijks een wetenschapper. In twaalf minuten bouw je geen concurrentie op, lijkt me, al wordt 'uitzending gemist' wellicht een nieuwe bron van leermiddelen.

Een interessant thema is de begeleiding. De ambitie van EDx is om 1 miljard (1.000.000.000) mensen onderwijs te geven op deze manier. Hoe je daar een adequate begeleiding op zet, is me een raadsel. Op HBO- en universitair niveau lijkt me dat niet het grootste probleem. De vraag is wel of dat niet de echte  concurrende factor zal zijn. Een slimme universiteit zal profiteren van de mogelijkheden door het eigen begeleide onderwijs te 'blenden' met het aanbod van EDx
Of een dergelijke opzet ook concurrerend zal zijn voor het MBO en VO, is maar de vraag. Een goede begeleiding is naar mijn idee daar een cruciale factor. Maar toch, het lijkt me de moeite waard hier eens op door te filosoferen...

2 opmerkingen:

  1. Hallo Jef,

    Ongetwijfeld, e-learning komt eraan. Maar is het niet de moderne variant van afstandsonderwijs? En zijn bedrijven als LOI daar niet al decennia in bedreven?
    Ware het niet dat er allerhande wettelijke bepalingen zijn voor (thuis)onderwijs dan zouden zij al een veel grotere brok in hetVO-onderwijs hebben.

    E-learning in het VO, wat een kostenbesparing: grote zalen met computers en leerlingen waar de orde wordt bewaard door pleinmeesters en onderwijsassistenten.

    Misschien interessant om over e-learning en scholen deze 2 links te openen:
    http://www.shirky.com/weblog/2012/11/napster-udacity-and-the-academy/
    en
    http://www.nytimes.com/2012/07/20/opinion/the-trouble-with-online-education.html?_r=0


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk ook zeker dat e-learning in opkomst is, je ziet steeds meer de thuisopleiding of nascholing op MBO-niveau bij bijvoorbeeld E-Beat. Studenten kunnen op hun eigen tempo studeren wat een voordeel is maar natuurlijk kan dit ook weer een nadeel zijn omdat ze het dan wellicht uitstellen. Ik ben benieuwd hoe het zich allemaal zal ontwikkelen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom