donderdag 17 maart 2011

Ideeënboek Social media in het onderwijs

Het is al even geleden (nou ja, toch minstens een paar weken!) dat Erno Mijland zijn Ideeënboek Sociale media in het onderwijs presenteerde. Ik loop waarschijnlijk met deze blog ver achter de vele anderen die er al melding van maakten. Het zij zo.
In elk geval heeft het boek wat mij betreft een Droste effect in het kwadraat. Niet alleen is het Ideeënboek zelf het resultaat van een briljant idee, het boek over social media is gemaakt met behulp van social media! Er staan werkelijk prima ideeën in, simpel, uitvoerbaar, en met een heldere opzet. Ik heb op die manier ook kennis kunnen maken met een aantal nieuwe mogelijkheden als Scribblar en Screencast-o-matic. Glogster of Pbworks. Ook ideeën om in Evernote een soort naslagwerkje te maken biedt weer nieuwe toepassingsmogelijkheden voor bekende tools.

Maar nu het vervolg. Hoe zorg je er nu voor dat het idee daadwerkelijk een bijdrage levert aan beter onderwijs? Het zijn immers de mensen, die dit soort dingen allang doen, die weer wat meer ideeën krijgen en nog wat meer gaan doen. Daar is niets verkeerd aan maar het gaat ook om de docenten die het nog niet doen!
Komt er nu ook eens een slimme onderwijsmanager op het idee de workshop van Erwin te herhalen binnen één of enkele teams. Niet in een eenmalige opzet, leuk voor een teamactiviteitenmiddag of een studiedag, maar met een structurele opzet. Met een delicious-teamaccount of een Evernotedatabase om nieuwe ideeën te verzamelen. En natuurlijk een teamblog om ervaringen vast te leggen, met elkaar te delen en als team te reflecteren op de resultaten die dit Leren2.0 bij leerlingen teweegbrengt.
Natuurlijk is het makkelijk om een workshop te organiseren en wat tools op deze manier in te richten. Het gaat echter ook om de onderliggende visie: wat moet het werken met social media gaan opleveren? En hoe meet je dat? Hoe stuur je daarop? Misschien had Erno dit al bedacht en zit een dergelijke workshop ook al lang in zijn aanbod. Zo niet, dan is dit misschien een idee voor de tweede editie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom