donderdag 20 januari 2011

SaMBO~ICT conferentie januari 2011 (1)

SaMBO~ICT conferenties zijn altijd leuk om te bezoeken. Er komen veel mensen met wie er nieuwtjes en nieuwigheden uit te wisselen zijn. Misschien zijn er wel teveel mensen om bij te praten, steeds als je even in gesprek bent, komt er weer iemand anders voorbij om een hand te geven of een vraag te stellen of begint het volgende programmaonderdeel. In feite een luxe probleem, als je het mij vraagt.

Thema van de conferentie dit keer: duurzaamheid. Tijdens het eerste dagdeel (waar ik niet bij kon zijn) werd al aandacht besteed aan natuur en milieu door het Wereld Natuur Fonds. Tijdens de introductie van de tweede dag legt Frans van Eekelen als voorzitter van de programmacommissie nog even de relatie tussen natuur en ICT via het energiegebruik, CO2-uitstoot en broeikaseffect. Wat mij betreft had er ook een andere relatie gelegd mogen worden: energiebesparing door gebruik van ICT. Dat varieert van geautomatiseerde thermostaten tot videoconferenties waardoor bespaard kan worden op kilometers (en tijd). Ook de MBO-raad heeft een duurzaamheidsconvenant afgesloten. Dat vraagt ook om maatregelen op het gebied van Green IT.

Gieterij Als eerste keynote van de dag gaf Harry Abels geeft toelichting op de architectuur van het gebouw van het ROC van Twente: de Gieterij. Daarin zitten allerlei vernuftigheden die zowel kosten- als milieubesparend zijn. Gebruik maken van de inhoud van de hal als warmtebuffer, zonneschoorstenen om een automatische luchtverversing te realiseren, gebruik van water dat van nature van het hoger liggende Enschede naar het lager via een watertank voor de brandweer, zodat die ook kan beschikken over een watervoorraad voordat dat gebruikt wordt voor toiletten en dergelijke, adiabatische koeling door middel van een fontein, rekening houden met de warmte die door computers wordt afgegeven, noem maar op. Wat heeft een architect een toch indrukwekkend creatief beroep!

Gerrie van Sunder (voorzitter CvB van ROC van Twente) sloeg een bruggetje tussen duurzaamheid en ICT. Hij ging in op een aantal vraagstukken: Waarom worden digiborden wel gevraagd maar nauwelijks gebruikt? Waarom hebben veel jongeren twee mobieltjes? (om bereikbaar te blijven als je aan het bellen bent. Hoe kan ICT bijdragen aan het sociale karakter van onderwijs (kijk naar Facebook: in feite het tweede of derde 'land' in de wereld gemeten aan het aantal 'inwoners': 500 miljoen). In elk geval zou ICT daarbij moeten aansluiten. Waarom zouden we niet praten over 'scharrel-ICT'.

Zijn introductie-filmpje waarin de draak wordt gestoken met ICT-jargon, wil ik je niet onthouden!

1 opmerking:

  1. Dus jij hebt face-to-face last van 'information'- en 'interaction'-overload ;-)
    Dank voor deze impressie.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom