dinsdag 18 november 2008

Productiviteit

Waar een interne studiedag al niet goed voor kan zijn. Veel uitwisseling van informatie vanuit verschillende vakgebieden, een overzicht van ontwikkelingen op terreinen, waar ik zelf niet zo mee bezig ben, bijpraten over interessante projecten en activiteiten. Maar dat is gebruikelijke kost voor een studiedag.
Heel boeiend waren de presentaties waarin verslag werd gedaan van de ITxpo-conferentie van Gartner in Cannes van begin November. Jammer dat ze bij Gartner nog niet helemaal door hebben dat je het als bedrijf in de web 2.0 wereld niet (meer zo) moet hebben van informatie op zichzelf maar van de meerwaarde die je als bedrijf op basis van die informatie kunt bieden. Dat betekent, dat de presentaties alleen maar te downloaden zijn voor de conferentiegangers.

Neemt niet weg dat tijdens onze interne presentaties over die conferentie wat dingetjes voorbijkwamen, die mensen zouden moeten kunnen helpen om beter om te gaan met een informatieoverload. (Oftewel, die tooltjes moeten helpen de productiviteit een beetje te verhogen!) 
Er kwamen er een paar voorbij, die de moeite waard lijken om eens nader te onderzoeken.

Xobni_2De eerste is Xobni (Inbox, maar dan andersom), een plugin voor Outlook, die je helpt je emailverkeer te analyseren. Snel te installeren en op het eerste gezicht een heel handig tooltje. Klik een email aan en je ziet in de zijbalk onmiddellijk wat voor contact je met die desbetreffende persoon al hebt gehad, in wat voor netwerk die persoon zit (op basis van het berichtenverkeer in je eigen mailbox). Je kunt razendsnel zoeken op teksten in het mailtje. Ook zit er een leuke analytics tool in waarmee je allerlei statistieken mbt je eigen mailverkeer kunt bekijken. En een leuke is ook het onderdeeltje 'Share Funfacts'. Daarin worden allerlei wetenswaardigheden gepresenteerd, die je kunt mailen naar één van je contactpersonen (al geloof ik niet dat het nou zo productiviteitsbevorderend is als je allerlei mailtjes gaat sturen op basis van 'Hi Willem, Xobni says I typically respond to you within 2 hours…'.

Zoeken naar informatie schijnt ook zo'n productiviteitsslurper te zijn. Tijdens de presentaties kwam KartOO voorbij, een zoekmachine, die zoekresultaten presenteert in de vorm van een 'cloud' (weer een term, waar je voorzichtig mee moet worden, gezien de plek die cloud computing inmiddels inneemt in de Gartner Hypecycle).
Hoewel KartOO natuurlijk lijkt op de aquabrowser, lijkt het weer een tool die het associatief zoeken verder ondersteunt. Het werkt op basis van Flash. Het biedt de mogelijkheid om verschillende bronnen (internet, plaatjes, video, wikipedia) te raadplegen, door te klikken op de resultaten, zoekresultaten op te slaan, enzovoorts. Er zitten nog wat andere aardigheidjes in, die ik nog wat verder moet uitvogelen.
Als je zo'n tool uitprobeert, gebruik je natuurlijk een zoekterm waar je zelf wat mee hebt, zodat je de resultaten een beetje op waarde kunt schatten. Als je dan je eigen web-log als eerste terugziet, moet het wel een goede tool zijn natuurlijk! :-))

Kartoo_2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom